|      |   Despre noi   |   Scan the sky
Coș   |    Cont utilizator   |    Contact

2023 – Tu alegi cum va fi


Alice Panțâru

Autor

Publicat

10/01/2023

Vizualizări

2023 este un an diferit de tot ceea ce am trăit până acum, cu schimbări multe și importante ale planetelor care oglindesc colectivitățile, vremurile, trendurile, societatea în ansamblu. Simțim din ce în ce mai pregnant că lumea este într-un proces de schimbare foarte alert, iar rapiditatea cu care evenimentele se succed ne pot fura atenția de la faptul că suntem în spațiul în care lumea veche se prăbușește și o lume nouă se creează. Lumea veche începe să se destrame pentru că nu mai funcționează, pentru că sistemele corupte sunt din ce în ce mai vizibile iar oamenii din ce în ce mai conștienți de puterea lor. Personal, am avut o perioadă în care am idealizat această lume nouă, având speranța că ea va fi minunată în integralitatea ei. Învățând astrologie, m-am entuziasmat văzând aceste mutații planetare grandioase și am sperat la o lume idilică în care toți oamenii sunt buni și fericiți. Cu timpul, am înțeles că această poziționare a mea este de fapt o neacceptare a lucrurilor/oamenilor așa cum sunt, cu bune și cu mai puțin bune, cu lumina și întunericul lor. Atâta vreme cât planeta noastră va fi această mare școală a sufletului, acest loc în care poți învăța, te poți vindeca și evolua, cred că aici se vor manifesta energii din toate treptele vibraționale, de la cele mai joase, la cele mai înalte. Treaba noastră va fi aceea de a alege pe care dintre ele să ne situăm, unde ne ducem atenția, focusul, și cum reacționăm la tot ce se întâmplă în jurul nostru. De aceea, eu mă aștept la o continuare a haosului, la tot felul de lucruri teribile care vor continua să se întâmple, dar și la lucruri minunate create de oameni luminoși. Cele din urmă sunt mai puțin vizibile, au existat și în trecut, dar atât de mulți oameni și-au extins conștiința și „s-au trezit” încât puterea lor devine din ce în ce mai mare, din ce în ce mai „la vedere” și din ce în ce mai influentă.

Evenimentele astrologice majore ale anului 2023. Potențial, oportunități și riscuri.

Anul începe la 1 ianuarie calendaristic vorbind, dar energia este una de mers înapoi către acele lucruri ce au nevoie de revizuire, de reconfigurare. O șansă de a repara ce nu am făcut bine, de a reveni asupra unor situații în care nu am avut toate informațiile necesare, o șansă de restructurare a proiectelor și obiectivelor care erau prea abstracte, idealizate și nu au o bază solidă în realitate. Abia după 18 ianuarie vom simți motoarele că nu mai merg în marșarier și vom simți un salt înainte, după ce Marte și Mercur vor ieși din retrogradare.

Saturn în Vărsător (2020-2023)

Saturn își încheie în luna martie misiunea în Vărsător ce a început încă din 2020. Am experimentat tot felul de restricții impuse de „autorități” asupra comunităților, libertatea individuală a fost pusă mai prejos decât binele colectiv, dar toate aceste încercări ne-au provocat să ne reorganizăm, să punem sub semnul întrebării această autoritate. Am fost impulsionați să ne găsim „tribul”, acei oameni cu care împărtășim aceleași valori și idealuri și să ne conectăm prin forme noi de socializare, pe zoom, pe social media etc. Internetul a fost supus unui control intens, anumite informații au fost restricționate. Totuși, după această călătorie a lui Saturn în semnul Vărsătorului am reușit să învățăm să ne conectăm la o scară mult mai largă, să ne extindem aria de socializare dincolo de granițe. Cercul nostru de prieteni s-a lărgit cu un număr mare de prieteni virtuali iar informația ne-a fost mai la îndemână ca niciodată. Mulți dintre noi am conștientizat rolul comunității din care facem parte. Problemele care au apărut deseori (la nivel de bloc, cartier, colectiv de colegi, oraș, țară, etc) ne-au arătat cât de important este comportamentul fiecărui individ în parte, cât de mult poate să afecteze energia unui grup mai mare de oameni.

Saturn în Pești (2023-2026)

Din 7 martie 2023, Saturn intră în ultimul semn al zodiacului, Peștii fiind un semn al încheierii unui cerc zodiacal început în anul 1996. O nouă călătorie va începe în anul 2025 împreună cu Neptun în semnul Berbecului, an în care lumea va fi fost deja cu mult diferită față de ceea ce percepem acum. Până atunci, Saturn, profesorul exigent, marele înțelept, acea energie care ne aduce cu picioarele pe pământ, ne supune la diferite teste și provocări destinate a ne face mai puternici, a ne asuma responsabilitatea, care dorește disciplină, structură și obiective pe termen lung, va traversa semnul Peștilor, acea energie complet opusă prerogativelor de mai sus. Saturn va avea misiunea dificilă de a aduce structură, autoritate și maturizare în domeniile guvernate de Pești, misiune pe cât de grea, pe atât de necesară în tot acest haos actual.

  • Spiritualitatea – abordarea spirituală s-a popularizat enorm în ultimii ani. Un amalgam de concepte, teorii, practici spirituale, laolaltă cu diverși coach, facilitatori, guru s-a propagat într-un ritm amețitor. Saturn va cerne toată această multitudine de informație și va tria ceea ce este cu adevărat valoros, ce are aplicabilitate practică. Cei care abordează viața în acest fel doar pentru că este la modă vor avea, probabil, lecții mai mult sau mai puțin dure. Sancțiuni vor avea probabil și cei care doar predică spiritualitate, dar nu o și aplică în viața de zi cu zi. Suntem mulți teoreticieni, dar când vine vorba de viața reală, uităm ce propăvăduim. Vom avea figuri mesianice noi dar și figuri spirituale ce se vor dovedi șarlatani.
  • Adicțiile, escapismul, fuga de realitate – pentru mulți dintre cei care evită viața, cei care nu pot ieși din tipare nocive, care își otrăvesc corpul, mintea și sufletul, poate fi o perioadă provocatoare. Traficul de droguri și alte substanțe halucinogene va fi pus sub lupă.
  • Industria farmaceutică – vom avea probabil subiecte legate de Big Pharma acolo unde este vorba de minciuni, mușamalizare, practici înșelătoare, lipsă de integritate. De urmărit Dopesick (În Sevraj) cu Michael Keaton și Cazul Theranos pe Disney+.
  • Somatizarea – emoțiile, conflictele interioare pot fi somatizate ușor cu Saturn în Pești și pot duce la boli. La fel și neglijarea unei rutine de viață sănătoasă, abuzurile de tot felul se pot transforma în probleme serioase de sănătate.
  • Mass-media, industria știrilor. Dificultăți, blocaje, restricții pot apărea în tot ceea ce ține de propagarea în masă a informației, și, sper eu, sancțiuni drastice acelora care au practicat jurnalismul cu lipsă de responsabilitate, care au participat la răspândirea fricii, a minciunilor, au dezinformat și au indus panică și groază. Noi reglementări în acest domeniu pot apărea, deși poate fi vorba exact invers, de restricționarea dreptului la liberă exprimare. Vom vedea.
  • Spitalele, instituțiile care se ocupă de oameni cu probleme psihice, închisorile, azilele de bătrâni, orfelinatele. Acest tip de instituții, în general cele care se ocupă de persoane defavorizate, vor fi provocate să se restructureze pe baze sănătoase.
  • Religia și biserica – vor avea ca temă implicarea reală în viața enoriașilor, ajutorul și sprijinul practic pe care au misiunea de a le oferi celor în nevoie.
  • Alte domenii de viață ce vor trece prin tot felul de încercări și reconfigurări: industria entertainmentului, cinematografia, artele creative (pictură, dans, muzică etc), metaversul (devine din ce în ce mai palpabil), barajele, podurile, resursele de apă (și sursele de poluare), transporturile pe apă, flotele comerciale, forțele navale, submarinele, grădinile zoologice, medicina veterinară.

Saturn în Pești va lucra, prin lecții dure uneori, la a ne ajuta să conștientizăm cât suntem de interconectați unii cu ceilalți. Vom învăța lecția compasiunii și a empatiei, a acceptării și iertării. Vom învăța să știm când și cât trebuie să ajutăm, să ne sacrificăm, care sunt limitele sănătoase și care este rolul nostru individual în marele ocean de suflete.

Pluto în Vărsător (2023-2043)

23 martie 2023 este ziua istorică și unică în viața noastră în care Pluto, planeta transformărilor majore se mută în Vărsător. A mai fost în acest semn în urmă cu 250 de ani. Pluto vorbește despre moarte și renaștere, despre control și putere, despre o forță subtilă exterioară voinței noastre care sapă adânc pentru a scoate la lumină mizeria ascunsă sub preș și a ne ajuta să ne debarasăm de ceea ce nu ne mai folosește în evoluția noastră. În anul 2023 Pluto va rămâne în Vărsător doar pentru 3 luni, ca un fel de degustare a temelor colective și individuale care se vor instala definitiv abia la sfârșitul lui 2024. Până atunci mai lucrează la subiectele Capricornului.

Pe scurt, sistemele de putere bazate pe ierarhie (Capricorn) se transformă într-unele egalitare. Dacă în ultimii ani puterea s-a concentrat în mâna câtorva personaje care au acumulat averi de neimaginat, Pluto în Vărsător va lucra pentru descentralizare, reîmpărțirea resurselor și bogățiilor, astfel încât toată lumea să beneficieze. Practic, sistemul actual este atât de bolnav și inechitabil încât voința divină va crea destule cataclisme și crize încât, oricât de puternică ar părea această structură, să vină vremea să se dărâme, să-și piardă din relevanță. Totuși în ciuda imaginii haiducești ce ne încântă la prima vedere, Pluto în Vărsător, pe frecvența joasă de manifestare poate crea o lume extrem de rece și dezumanizată. Putem vedea locuri în care se dezvoltă comunități cu oameni minunați ce-și pun cu generozitate resursele în comun, care trăiesc în armonie și cu pasiune pentru aceleași afinități, dar în alte comunități putem vedea controlul individului prin tehnologie, supunerea acestuia pentru binele comun care poate fi diferit de cel individual.

Pluto în Vărsător va revoluționa știința, tehnologia, telecomunicațiile, internetul, inteligența artificială, organizațiile, comitetele, bursele financiare și de mărfuri, platformele online, infrastructura, dar nu înainte de a scoate la lumină mizeria din acestea.

Viața curge deja cu viteză uluitoare și va continua cu un ritm și mai alert. Meserii vor dispărea și vor rămâne disponibile doar acelea ce nu pot fi înlocuite de mașini care fac treaba cu multă precizie și acuratețe. Practic va trebui să găsim acele nișe prin care să ne punem talentele la contribuție și vom fi nevoiți să găsim în noi abilități de care nu am fost conștienți până acum. Vom comunica cu mare viteză cu ajutorul unor tehnologii absolut uluitoare sau prin telepatie. Sf-urile de care ne amuzam cândva vor fi realitatea zilei. Vărsătorul guvernează și astrologia iar o transformare de anvergură este așteptată și în acest domeniu.

Toate acestea nu se vor întâmpla peste noapte, dar cele aproape 3 luni (23 martie-11 iunie) vor dezvălui un strop din aroma acestei energii.

Jupiter în Berbec (20 decembrie 2022 – 16 mai 2023)

Jupiter este planeta care reprezintă capacitatea noastră de a crește, de a ne extinde orizonturile, de a împinge limitele existenței noastre către ceva mai măreț, mai grozav. Considerată planeta norocului în astrologia tradițională, numită și Marele Benefic, Jupiter este privit în astrologia modernă cu mai multă precauție. Da, Jupiter aduce oportunități, deschide drumuri, deschide mintea și sufletul către o viziune nouă și ambițioasă asupra lumii. Totuși, Jupiter are o aură înșelătoare, poate exagera, poate amplifica și aspecte mai puțin plăcute. În primele 4 luni și jumătate ale anului, Jupiter traversează semnul Berbecului, amplificând energia acestui semn: curajul, inițiativa, pasiunea, dorința de competiție și câștig, de aventură și acțiune. Deopotrivă se pot activa agresivitatea, conflictele, tensiunea, agitația, egocentrismul. De aceea, ideal este să avem curaj, să ne exprimăm dorințele, să fim noi înșine prioritatea vieții noastre și să trecem la acțiune cu o doză de diplomație, cu respect pentru ceilalți. Altfel, e posibil să ne și ardem uneori.

Jupiter în Taur (16 mai 2023 – 25 mai 2024)

În Taur, Jupiter ajunge destul de istovit după agitația „berbeciană” și domolește un pic din exuberanța anterioară. Aici Jupiter ne ajută să consolidăm ceea ce am început în lunile anterioare, pe aceia dintre noi care au avut curajul să pornească proiecte, business-uri, noi activități. Pe aceia care au avut acea doză de nebunie și s-au aruncat în joc fără să aibă toate datele, fără să își dorească cu ardoare să fie în control complet și continuu. Nebunia asta trebuie să aibă totuși o bază solidă în spate, nu neapărat e vorba de acele riscuri asumate cu inconștiență. Cred că e vorba de acei oameni care sunt extrem de valoroși, care au acumulat cunoaștere și abilități nenumărate și au tot stat într-un con de umbră, într-o veșnică așteptare ca circumstanțele să fie mai favorabile. Dacă aceștia vor face un pas curajos în față, sub tranzitul lui Jupiter în Taur pot culege roadele, pot avansa și pot construi ceva mai mare decât și-au imaginat vreodată.

Jupiter este și despre viziune, concepte, credințe, filozofie de viață. În Taur poate aduce perspective noi față de tot ceea ce înseamnă bani, proprietate, acumulare, valori materiale, plăceri. Simțurile noastre se ascut, iar anumite talente și abilități pot înflori. O nouă viziune se naște față de valorile noastre de viață, acele principii morale și etice după care ne orientăm. Unii astrologi vorbesc de o perioadă cu abundență și creștere a averilor.

Interesant este faptul că la momentul intrării în zodia Taurului, Jupiter va fi privit cu încordare și tensiune de către Pluto, aflat în Vărsător. Cuadratura dintre cele două planete sugerează o transformare iminentă a sistemelor financiare, bancare, a piețelor bursiere și de desfacere. Moneda, banii, sistemele de schimb vor îmbrăca forme noi. Posibil ca aceia care, în mod egoist, acumulează valori materiale uriașe, să aibă lecția de a împărți din ce au, egocentrismul, fala și lăcomia să se dizolve pentru un bine mai mare.

Felul în care muncim se va schimba, joburi vor dispărea și va fi nevoie de o reorganizare a vieții din rădăcini. Nu pot să nu mă gândesc ce impact emoțional vor avea toate acestea asupra oamenilor care au muncit într-un singur fel o viață întreagă. Câtă nevoie de flexibilizare avem, câtă nevoie de a ieși din convingerile noastre despre ceea ce putem face și ceea ce nu putem face.

Jupiter în Taur va amplifica și tendința noastră de a căuta plăceri și a ne desfăta, ceea ce, desigur nu e rău. Aici vom vedea cât din principiile spiritualității moderne care ne spun cât de minunați suntem și cum trebuie să facem doar ce ne face plăcere va sta în picioare. Am o vagă bănuială că este nevoie de măsură în toate, de echilibru. Taurul este considerat o zodie muncitoare, harnică, dar are și momentele sale de maximă lene și cufundare în desfrâu. Să fim atenți și la tentații, la pofte, la exagerări în ambele direcții.

Axa Lecții-Destin (Nodurile lunare). Direcția indicată de Univers.

Până pe data de 17 iulie Nodurile lunare rămân pe axa Taur – Scorpion, așa cum le-am avut pe parcursul întregului an 2022. De aici crizele financiare, de aici crizele pricinuite de lipsa și scumpirea resurselor, de aici frământările interioare, fondul emoțional încărcat și nevoia de a săpa adânc în subconștient pentru a vindeca traumele trecutului (din viața aceasta sau altele). Aceste teme vor continua și în prima jumătate a anului 2023, dar vor fi accentuate și de Eclipsele de Lună din mai și octombrie. Putem vorbi de o nevoie iminentă de a lăsa în urmă anumite tipare legate de putere, control și atașament. Vom fi nevoiți să ne desprindem de ceva, să dăm drumul unor frici, unor amprente energetice care pot veni pe linie generațională și care ne țin captivi într-un fel de a face lucrurile care nu ne mai folosește. Practic, evoluția sufletelor noastră presupune să ne descoperim autenticitatea, propria identitate, esența adevărată. De aceea avem nevoie să facem aceste curățări și desprinderi (momente bune de a apela la terapeuți, coach, facilitatori care să ne îndrume în acest proces).

Odată schimbată axa nodurilor lunare din data de 17 iulie încolo, exact găsirea acestei esențe unice devine lecția noastră de viață descrisă de linia Berbec-Balanță, până în ianuarie 2025. Suntem provocați să ne desprindem de dependențe (de partener, de părinți, de guvern) și învățăm să fim pe cont propriu. Nu înseamnă neapărat despărțire sau divorț, ci găsirea acelui curaj interior de a merge înainte indiferent ce. De a merge așa cum inima noastră strigă. De a găsi acea scânteie interioară care ne dă încredere în puterea noastră de a ne descurca în orice circumstanțe. Posibil să avem nevoie să învățăm să fim singuri (în fundal și Saturn este în Pești) pentru a putea să intrăm în contact cu această forță interioară. Vom trece prin experiențe care ne vor scoate acele părți din noi care se simt incomplete fără o pereche, fără cineva alături. Vom avea această provocare tocmai pentru a înțelege că suntem întregi și compleți în individualitatea noastră și doar noi putem fi liderii propriei vieți.

La nivel colectiv temele pot fi legate de diplomație, de negocieri, justiție, relații între state, uniuni și cooperări internaționale. Conceptul de globalizare poate fi pus sub semnul întrebării, tot mai multe state căutând să se desprindă din parteneriate dezavantajoase și să se îndrepte către autonomie și independență. Sunt și alte aspecte astrologice care sugerează reconfigurări de teritorii și granițe, inclusiv în Statele Unite.

Venus retrogradă în Leu (23 iulie – 4 septembrie 2023)

Relațiile, parteneriatele de business, relația cu banii vor cunoaște tot felul de reconfigurări, inclusiv relația cu noi înșine. O vară incendiară din acest punct de vedere, din nou, o perioadă necesară pentru a ne conecta la nevoile inimii noastre. Experiențele acestui tranzit ne vor deschide ochii către noi conștientizări legate de ceea ce ne dorim, ce ne aduce bucurie, felul în care dorim să fim percepuți, câtă nevoie de apreciere și prețuire avem în relațiile noastre.

Mercur retrograd doar în zodii „de pământ”

Mercur este planeta care descrie felul în care gândim, procesăm informația și o transmitem mai departe. În 2023 Mercur retrogradează pe perioada când tranzitează semnele Capricorn, Taur și Fecioară, semne guvernate de elementul Pământ. Înțelegem că avem de revizuit concepte legate de realitatea fizică, posesiuni, mediul în care trăim și muncim, finanțe și tot ceea ce percepem cu ajutorul simțurilor. Felul în care ne clădim spațiul concret, material se reconfigurează. Poate fi nevoie de mai multă responsabilitate, integritate, poate e nevoie de mai multă precizie sau respect față de corpul nostru și față de natură. Poate fi vorba de o adaptare a mentalității, a gândurilor care ne traversează mintea în continuu la o nouă realitate – un upgrade necesar într-un context atât de complex și fluctuant.

2023 – un an ca o călătorie cu vaporul pe un ocean nestatornic.

2023 poate fi asemuit cu o călătorie cu vaporul pe un ocean imens, prin ape uneori tulburi, uneori clare, prin furtuni violente dar și cu zile senine și însorite. Contează mult cât de pricepuți suntem la cârmă, ce am învățat până acum, contează cât de mult ne-am îngrijit puntea și motorul și cât de curate și sănătoase le-am menținut până acum. Contează echipajul, e important să alegem echipa potrivită alături de care pornim în aventură, să fie oamenii care ne însuflețesc, ne susțin și ne putem baza pe ei. Contează credința atunci când valurile par că ne vor acoperi, contează încrederea în viață și în faptul că merităm să trăim o aventură minunată.

Cel mai important este curajul de a ridica ancora. De a ne avânta în larg. De la jumătatea lui ianuarie încolo se vor auzi motoarele cum pornesc, după ce Marte și Mercur ies din retrogradare.

E un an de ținut minte, cu experiențe de tot felul, cu rechini, balene, recife minunate de corali, cu comori ascunse și recompense neprețuite pentru cei temerari. Un an al curajului sau exceselor, al victimizării sau sacrificiului, un an în care multe se sfârșesc dar și multe încep și se consolidează. Un an al înțelepciunii în care spiritualitatea mult bătătorită la nivel teoretic și abstract devine musai să fie aplicată zi de zi, la fiecare interacțiune cu oamenii și cu mediul. Un an în care multor farisei li se va arăta adevărata față și ipocrizia spirituală. Un an în care putem vedea noi figuri mesianice, noi lideri spirituali luând locul celor compromiși.

2023 este un an examen, un test pentru cine am izbutit până acum să devenim, iar acest articol este un omagiu adus astrologiei ca un instrument prețios de navigație în această lume volatilă, ca o busolă a sufletului. Un an în care să ne onorăm dar și să ne smerim, ca picături neprețuite ale unui ocean imens.

Ape cât mai prietenoase vă urez în 2023 și o călătorie care să vă aducă bucurie și împlinire. Să vă fie cu extaz, sens și multă iubire!

Follow us

Share the (In) joy!

Comments (4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scanări anterioare