Ziua solstițiului de vară este, pentru emisfera nordică, cea mai lungă zi din an. Termenul de „solstițiu” derivă din cuvântul latin „sol”– soare și „sistere” – a sta drept, pentru că poziția relativă a Soarelui pare să rămână neschimbată în timpul Solstițiului.
Pentru strămoșii noștri, mult mai conectați cu ritmul natural al Pământului, această zi era considerată magică, cu o forță energetică extrem de puternică. În întreaga lume avem moștenire de la ei monumente construite în așa fel încât să se alinieze cu Soarele în ziua solstițiului. Cea mai cunoscută construcție de acest fel este la Stonehenge.
Momentul solstițiului este la mijlocul perioadei dintre însămânțare și recoltare, timp mai lejer, de odihnă, oferit de natură oamenilor. Tocmai de aceea iunie este, în mod tradițional, o lună în care se oficiază multe căsătorii.
Știm că în această zi se organizau ritualuri, festivaluri și ofrande, o zi considerată un fel de portal între lumea materială și cea a spiritelor. Solstițiul era un moment prielnic de conectare cu spiritul Mamei Pământ, de armonizare cu ritmul și fluxul natural al planetei dar și de conectare la puterea vindecătoare a acesteia.
In Păgânism și Wicca este celebrat Solstițiul de vară printr-un festival numit Litha. In Europa Antică se aruncau în apă roți gigante arzânde pentru a simboliza echilibrul dintre apă și foc.
In Egiptul Antic, solstițiul de vară preceda apariția stelei Sirius, despre care credea că este responsabilă pentru curgerea Nilului, râu esențial din punctul de vedere al agriculturii. Tocmai de aceea, potrivit calendarul egiptean, începutul de an coincidea cu apariția stelei, imediat după solstițiu.
In China antică, solstițiul de vară yin-ul, iar solstițiul de iarnă, yang-ul. Chinezii credeau că puterea yin-ului și al yang-ului se îmbinau în proporții egale în timpul anului. In timpul Solstitiului de vară, era puternică influenta yang-ului, însăsărbatoarea se centra pe iminenta schimbare către yin. In timpul solstițiului de iarnăse întampla invers.
Festivalul grecesc Kronia care îl onora pe Cronos, zeul agriculturii, coincidea cu Solstițiul de vară. Spre deosebire de alte festivaluri, la acest eveniment paticipau atât sclavi, cât și oameni liberi, toți fiind considerați egali.
In Roma Antică, Solstitiul de vară coincidea cu festivalul Vestalia în cinstea zeitei Vesta, păzitoarea virginității și patroana sferei domestice. In prima zi a festivalului femeilor măritate, li se permitea pătrunderea printre virginele vestale în templul zeiței. Era singura perioadă a anului în care femeile care nu erau virgine puteau intra în templu.
Unele dintre aceste ritualuri se mai practică și în zilele noastre, la noi însă, Sărbătoarea Sânzienelor din 24 iunie pare să aibă o consistență mai bogată de tradiții, ritualuri și superstiții oarecum apropiată ca însemnătate.
La solstițiu, pentru noi, orășenii, simpla apropiere de natură în această zi este extrem benefică, chiar dacă facem o plimbare în parc, pășim cu picioarele goale pe pământ, îmbrățișăm un copac sau respirăm conștient aer curat.
Acum, energia noastră este orientată către exterior, către ceea ce putem construi în lumea reală. Suntem invitați să materializăm viziunea pe care am visat-o pe timpul iernii, atunci când energia a fost orientată mai mult către interior și am avut timpul necesar proiectării. Acum e vremea să punem în practică. Acestea sunt valabile pentru cei ce locuiesc în emisfera nordică, pentru ceilalți se manifestă o energie diametral opusă, de introspecție, de proiectare și planificare, de visare și interiorizare, plus că la ei, acum, este ziua cea mai scurtă.
Momentul solstițiului de vară coincide cu intrarea Soarelui în semnul Racului, o schimbare de energie importantă, o trecere către o perioadă cu multă senzitivitate și intuiție despre care puteți citi pe larg, aici: https://injoy.ro/2022/06/19/sezonul-racului-21-iunie-22-iulie-2022-cu-sufletul-la-vedere/
Un solstițiu de vară cu multă bucurie și veselie, cu o conexiune puternică cu natura și mama Pământ, cu inspirație și infuzie de energie vindecătoare tuturor!!
Sursa foto: Pinterest
Surse info: Wikipedia, mentalfloss.com.
[…] Marți, 21 iunie – ora 12:14, Soarele părăsește semnul Gemenilor și se mută în semnul senzitiv al Racului, marcând astfel momentul Solstițiului de vară. Acest moment este unul cu o puternică încărcătură energetică, considerat magic de unii. Puteți citi mai multe despre semnificația solstițiului de vară și despre tradițiile din jurul acestui eveniment, aici: https://injoy.ro/2022/06/19/solstitiul-de-vara-21-iunie-2022-sarbatoarea-armoniei-dintre-om-si-paman… […]