|      |   Despre noi   |   Scan the sky
Coș   |    Cont utilizator   |    Contact

Sezonul Capricornului (21 decembrie 2022 – 20 ianuarie 2023).


Alice Panțâru
Autor
Publicat
21/12/2022
Înapoi la
Vizualizări

Share the (In) Joy!

Suntem la încheierea anului calendaristic, în plin proces de evaluare a ultimelor 12 luni, cu speranța unui 2023 “mai bun”. Ne este din ce în ce mai clar că lucrurile nu se vor “liniști” și nici nu vor reveni la forma de dinainte de 2020. Ne-am obișnuit să pedalăm prin vârtejul evenimentelor, să ne adaptăm, iar cei mai maeștrii dintre noi au învățat să mențină starea de spirit pozitivă și să transforme provocările în adevărate oportunități. Dacă ești printre cei care nu au reușit întotdeauna să fie maeștrii, la fel ca mine, merităm să ne felicităm totuși că am ajuns până aici. Avem deja două planete în semnul Capricornului (Mercur și Venus), la noapte se alătură și Soarele, și poate exista tendința de a fi mult prea duri cu noi, de a ne reproșa că nu am făcut suficient, că nu suntem destul de…. Autodevalorizarea nu este însă deloc eficientă așa cum nici dacă ne lamentăm nu ne ajută cu nimic.

Sezonul Capricornului pornește în ultima oră a zilei de 21 decembrie, la momentul Solstițiului de iarnă. Soarele luminează emisfera în care ne aflăm cel mai puțin din tot anul (avem ziua cea mai scurtă) invitându-ne în următoarele luni la introspecție, autoevaluare, la planificarea și structurarea următorului an.

Dacă în Săgetător ne-am deschis perspectivele, am primit o viziune mai largă asupra posibilităților pe care le avem la dispoziție, ne-am îndreptat atenția asupra viitorului și felului în care ne dorim ca acesta să arate, acum, în Capricorn, vedem ce este viabil din tot ce am visat. Ce se poate pune în practică, ce resurse avem disponibile, vedem dacă ceea ce ne-am imaginat ne este cu adevărat util și se înscrie în strategia noastră de viață. Unii dintre noi poate nici nu avem o astfel de strategie, și trăim zi după zi fără un țel anume, fără a avea vreun obiectiv remarcabil. Această perioadă este una perfectă pentru a crea o astfel de strategie.

Capricornul ne susține ambiția de a evolua, de a fi mai buni, de a fi mai sus, de a crește. Dacă reușim să prindem acest val energetic și ne punem pe treabă, recompensa va consta în aprecierea și respectul pe care-l vom primi, în consolidarea statutului nostru. Saturn, guvernatorul Capricornului, se află în ultimele luni ale tranzitului în semnul Vărsătorului, fiind un indiciu prețios despre direcția spre care ar trebui să se îndrepte eforturile noastre, și anume către contribuția pe care ne-o aducem lumii. Ceea ce noi acumulăm drept cunoaștere trebuie împărtășit, expertiza noastră trebuie să fie de folos lumii, să creeze valoare pentru ceilalți.

Solstițiul de iarnă (sol = soare) este un moment în care ne amintim de soarele nostru interior, de acea scânteie divină care ne animă, de amprenta noastră unică și ne ajută să ne conectăm la sensul pe care existența noastră îl are în această viață. Acest moment al Solstițiului este puternic încărcat energetic, este ca un fel de reset, de posibilitate de upgrade în conștiință, dar și de reamintire a faptului că, în ciuda faptului că avem de multe ori tot felul de provocări și experiențe care nu ne plac, toate au un sens în imaginea de ansamblu a vieții și a lumii. Este un moment de acceptare și a întunericului pe care îl conținem și de onorare a individualității noastre, cu ambele părți pe care le cuprinde, atât lumina cât și umbra.

Capricornul este reprezentat în astrologie de capra de mare (jumătate capră, jumătate pește), acel personaj mitologic capabil să urce pe cele mai înalte culmi ale munților dar și să înoate în cele mai adânci ape. Totuși, acest personaj urcă munții cu mult mai greu decât o capră normală și înoată cu mult mai greu decât un pește normal. Astfel, Capricornul ne amintește de acea străduință, de acel moment în care ne împingem limitele, de căutarea unei metode prin care, cu tot ceea ce avem la îndemână, așa cum suntem noi construiți, să accesăm ambele tărâmuri: și crestele cele mai înalte, și adâncul oceanelor. Cum folosim resursele de care dispunem cât mai eficient, pentru a trăi la potențialul maxim?

Chiron, asteroidul care reprezintă arhetipul vindecătorul rănit, este activ în această perioadă. Legenda lui ne dezvăluie ideea că suntem capabili să transformăm trauma și durerea în ceva pozitiv, că putem realiza lucruri mărețe chiar dacă ne simțim incompleți, inadecvați, respinși. Chiron, în ciuda rănii personale, a reușit să o transforme în compasiune, vindecare, înțelepciune și a adus alinare celorlalți. Suntem inspirați să ne depășim temerile că nu arătăm așa cum ar trebui, că nu suntem suficient de (…), că nu avem tot ce ne trebuie, că ceilalți nu ne lasă, că societatea sau guvernul nu ne sunt prielnice. Mesajul este că SIGUR există ceva prețios în noi, iar actul generos prin care împărtășim din noi celorlalți reprezintă acel sens al întrupării noastre în acest timp, spațiu și dimensiune. Ne dorim să fi fost diferiți, să ne fi născut în alte circumstanțe (altă familie, altă țară, cu altă înfățișare), dar realitatea este că suntem în locul, momentul și corpul potrivit pentru a ne înfăptui misiunea personală.

Deși suntem distrași de organizarea sărbătorilor de iarnă, totuși, ideal este să nu lăsăm aceste zile extrem de importante să treacă fără a profita de forța lor creatoare fenomenală. Spun acest lucru pentru că pe cer există multă energie cardinală, cea a Capricornului fiind completată de prezența în Berbec a lui Jupiter, proaspăt reintrat în acest semn. Important este și gradul zero la care se află Soarele și Jupiter, dar și energia Lunii noi din 23 decembrie. Toate acestea mă conduc la ideea că acum este un moment absolut magic pentru a planta semințele, pentru a seta intenții, pentru a ne gândi la ceea ce dorim să creăm în viitor. Darul lui Moș Crăciun este acela al unor noi începuturi pe care le putem sădi acum.

Anul 2023 este un an cu foarte multe schimbări, temele cu care ne vom confrunta vor fi diferite de tot ceea ce am trăit până acum iar noua lume va fi favorabilă celor curajoși, celor care își asumă riscuri, celor care trec peste complexe, lamentări și pretexte, celor întreprinzători, care se aruncă în acțiune, chit că nu știu exact ce va urma, chit că simt că nu sunt în control deplin. Conversația tensionată dintre Berbec și Capricorn din aceste zile este de fapt una utilă, pentru că ne ajută să găsim acel echilibru între curaj și maturitate, între a ne arunca cu capul înainte și rațiune/maturitate. Este posibil să fim mega entuziasmați de un proiect nou, să ne avântăm “ca berbecul” fără prea multă analiză în tot felul de situații, dar Capricornul ne aduce cu picioarele pe pământ, ne amintește să gândim și la rece, cu realism și pragmatism. În orice caz, anul ce urmează îi avantajează pe cei care preiau lidershipul propriei vieți, care au încredere în forțele proprii exact cum așa sunt ele acum, care sunt deschiși la a merge pe un drum nou, nebătătorit de alții, iar zilele de început din sezonul Capricornului sunt perfecte pentru a găsi puterea interioară de a trece peste tot ceea ce credem noi că sunt obstacole, greutăți, blocaje.

Toți avem în noi această energie a Capricornului, așa cum de fapt conținem toate cele 12 zodii. Fiecare din noi are o zonă de viață animată de această forță de a răzbate cele mai grele intemperii și a nu pierde din vedere culmea pe care ne-am propus să o atingem. De aceea, urarea mea la sfârșit de an este de putere și curaj, ambiție și determinare, asumare a responsabilității asupra propriei vieți.

Cutezați să trăiți, să vă arătați, cutezați să dăruiți din voi și recompensele vor fi mai mari decât vă așteptați.

Cronologia principalelor evenimente astrologice ale sezonului Capricornului:

 • 21.12 – ora 23:49 – Soarele intră în semnul Capricornului. Solstițiul de iarnă.
 • 23.12 – ora 12:16 – Lună Nouă în Capricorn
 • 23.12 – Chiron își reia mersul direct
 • 29.12 – Mercur în Capricorn intră în retrogradare (până pe 18 ianuarie 2023)
 • 03.01 – Venus intră în Vărsător (până pe 27 ianuarie)
 • 07.01 – ora 01:07 – Lună plină în Rac
 • 08.01 – Lilith părăsește semnul Racului și intră în Leu unde va sta până în octombrie 2023
 • 12.01 – Marte în Gemeni își încheie perioada de retrogradare (yuhuu!!!) și își reia mersul direct. Va rămâne în semnul Gemenilor până pe 25 martie 2023
 • 18.01 – Soarele face conjuncție cu Pluto în Capricorn
 • 18.01 – Mercur în Capricorn își reia mersul direct
 • 20.01 – ora 10:30 – Soarele își încheie mersul prin zodia Capricornului și intră în Vărsător.

Ți-a plăcut articolul? Spune-le și altora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *