|      |   Despre noi   |   Scan the sky
Coș   |    Cont utilizator   |    Contact

ABILITĂȚI DE CARE AI NEVOIE PENTRU A FI OWNER DE RESTAURANT


Alice Panțâru
Autor
Publicat
25/08/2020
Înapoi la
Vizualizări

Share the (In) Joy!

Mirajul acestui business înfierbântă imaginația și dorințele multora care se gândesc să devină antreprenori. Sigur că în calitate de clienți, a lua masa în oraș este unul dintre momentele preferate ale zilei, care ne aduce plăcere, relaxare și stare de bine (odată ce suntem sătui). Și despre patronul acela pe care îl vedem zi de zi acolo la măsuța lui, mereu zâmbitor, gândim că este tare norocos că stă în locul acela fancy, are în fiecare zi mâncarea cea mai bună pentru care nici măcar nu plătește, cunoaște tot felul de oameni, practic se distrează permanent.

Posibil să vedem o mulțime de lucruri pe care le-am face mai bine. Meniul mai variat, rețetele mai gustoase, muzica mai bună și sigur niște ospătari mai bine train-uiți în a fi cu zâmbetul pe buze și serviabili. Ce bine ar fi să fie doar despre asta. Ar deschide oamenii la fiecare colț de stradă câte un restaurant. Adevărul este că este cea mai bine împachetată iluzie pe care o cunosc. Îți trebuie tărie și o mulțime de abilități pentru a pune pe picioare o astfel de activitate, de a o menține pe linia de plutire și mai cu seamă de a o dezvolta. Lista este lungă, dar am ales câteva esențiale, pe care le-am corelat, așa cum îmi place să mă joc în ultima vreme, cu unele aspecte astrologice vocaționale care pot apărea într-o hartă natală.

1.Răbdare și abilitatea de a păstra calmul în situații limită.

Odată ce ai găsit spațiul potrivit, pregătește-te ca firma pe care ai contractat-o să facă renovarea localului să nu respecte dead-lineurile, să nu înțeleagă directivele designerului și să construiască greșit (asta în cazul în care îți permiți unul, cu toate că mulți patroni de restaurante sunt ei personal designeri, la fel ca în cazul nostru, la Four Seasons), sau pur și simplu să plouă zile la rând și să nu poată face lucrările așa cum a promis. Nu mai vorbim de buget, despre care știm că este mult mai mare decât cel prevăzut inițial, în general la lucrări. Dar să presupunem că ai trecut cu brio peste aceste obstacole și, în paralel, te-ai ocupat de autorizarea activității. Sigur că vor apărea norme de funcționare despre care nu ai știut că sunt obligatorii, unele dintre ele nu se pot realiza pentru că, ce să vezi, spațiul nu se pretează unei astfel de cerințe. De aceea, obligatoriu trebuie să fii calm, pentru că altfel ratezi fără măcar a fi început, iar următoarea abilitate este esențială.
În astrologie răbdarea și calmul sunt asociate Taurului, semnelor de Pământ în general (Taur, Fecioară, Capricorn), și chiar Scorpionului, care are anduranță și poate să reziste provocărilor.

2.Flexibilitate și capacitatea de a găsi soluții în mers.

Trebuie să fii imaginativ și să te pricepi la toate, de la soft de contabilitate la prize și electricitate, de la termene de valabilitate ale materiilor prime până la plante și felul în care se îngrijesc, de la PR, marketing, grafică pe calculator la regulile HACCP iar aici pot continua pe 3-4 pagini. Dar mă opresc. Veți spune că poți angaja oameni care să se ocupe de toate acestea, dar la sfârșitul zilei responsabilitatea este doar a ta, și dacă nu te pricepi deloc sau nu ai măcar deschiderea de a învăța, a te documenta și curajul de a căuta soluții inedite, nu vei știi ce să ceri acestor oameni pe care îi angajezi. Sau nu vei ști dacă și-au făcut treaba bine sau nu.
Ar fi bine să ai un Mercur puternic în hartă sau poate o planetă personală în Gemeni care să te ajute să știi ce e de făcut. Mai poate fi de bun augur o ”împrăștiere” în case diferite a planetelor din harta natală, care poate însemna printre altele că în viața aceasta te poți ocupa de puțin din toate, fără să duci neapărat în profunzime și către specializare anumite direcții, dar te descurci.

3. Diplomație, abilități organizatorice, comunicare eficientă și deschisă.

Presupunem că ai trecut cu succes peste toate aceste ”nimicuri” de început, spațiul arată bine, utilajele sunt la locul lor, activitatea autorizată, ai găsit echipa potrivită și pregătești deschiderea restaurantului. Oamenii sunt totuși noi, într-un spațiu nou, nu cunosc organizarea, de fapt nici nu există vreuna deocamdată. De aceea va trebui să creezi tu un circuit, să trasezi sarcini, să instruiești oamenii pentru a ști ce au de făcut. Recunosc că fix în acest aspect esențial m-am blocat în trecut. Dacă te aștepți ca oamenii să știe să funcționeze doar pentru că au experiență de lucru în alte restaurante, te înșeli. De aici până la haos nu mai este decât un pas, pe care din păcate l-am experimentat. Mi-am dat seama că aici este secretul unei curgeri naturale a energiei într-un restaurant, și ea se întâmplă când fiecărui individ din echipă i s-a explicat clar, pe un ton neutru dar ferm ce are de făcut și de ce anume este responsabil.
Tot semnele de Pământ excelează în organizare, Fecioara excelează în mod special în a observa toate detaliile, în a simți ce funcționează și ce nu. Capricornul are și abilități de lider, o prestanță care îl face să fie luat în seamă când trasează niște sarcini și chiar să împingă limitele din ce în ce mai sus, pentru a folosi cât mai bine talentele celor din echipă. Energia Balanței este binevenită într-o astfel de conjunctură, pentru că iubește armonia, comunică cu eleganță și știe să coopereze. Nu vorbim doar de cei născuți în zodiile respective, ci și de cei care au alte planete aflate în semnele de mai sus. De exemplu tot Mercur este responsabil de felul în care gândim, comunicăm, luăm decizii.
Detalii despre profilul personal de comunicare din harta natală găsiți aici: link către produsul PROFIL DE COMUNICARE.

4. Creativitate, bun gust, simț artistic îmbinat cu simț practic.

Spațiul în care te pregătești să primești clienții trebuie să arate impecabil. Orice stil ai adopta, trebuie să fie actual, cu bun gust și foarte important, confortabil pentru client. Trebuie să te așezi pe fiecare scaun și să încerci să simți ce va simți clientul aflat la masă în acel loc. Ce vede, ce aude, ce miroase, cum simte masa, scaunul. De exemplu, deseori am întâlnit în restaurante mese care se bălăngăne, detaliu care mi se pare extrem de enervant. De asemenea, poate scaunul a fost așezat mult prea aproape de scaunul de la masa alăturată și poți auzi/simți tot ce se întâmplă acolo (acum noroc cu distantanțarea și teoretic nu mai este posibil acest lucru), sau pur și simplu ești așezat fix cu fața către toaleta.
De amănunte de genul acesta este răspunzătoare Fecioara. Atenția către detalii poate fi devoalată de exemplu și de poziția lui Pluto în harta natală, care poate duce uneori aceste tendințe chiar către obsesie. Zodiile de Apă (Rac, Scorpion, Pești) sunt potrivite pentru a simți ce simt ceilalți, sunt empatice, iar Racul în mod special poate crea o atmosferă călduroasă, familială, în care clientul poate experimenta o masă ca la mama acasă. Un spațiu spectaculos, luxos se va afla sub amprenta celor cu marcaje în Leu, dar aceștia trebuie să aibă grijă la următoarea abilitate despre care vă voi vorbi, pentru că trebuie să nu arunce cu banii pe lucruri de imagine, sclipitoare, ci mai curând ar investi în funcționalitate.

5. Eficiență în utilizarea resurselor financiare.

Cea mai proastă idee este să te zgârcești. Să nu cumperi utilaje profesionale, să încerci să cârpești cu lucruri ca acasă. Când erai în scaunul de client te-ai întrebat probabil uneori de ce naiba unele preparate au prețurile pe care le au, ai făcut un calcul rapid cam cât ar costa materiile prime, ai adăugat nițel pentru ceea ce ți-ai imaginat că ar însemna cheltuielile cu chiria, personalul, impozitele, și tot nu înțelegeai. Adevărul este că o activitate profesionistă trebuie să folosească utilaje profesionale, care sunt extrem de scumpe, și cumva cheltuielile cu amortizarea lor trebuie să se regăsească în prețul produselor. Iar cheltuielile de exploatare vor fi mai mari decât ai prevăzut, pentru că în genul acesta de activitate tot timpul se schimbă câte o reglementare, apare ceva nou de care trebuie să te ocupi, și costă. Cel mai recent exemplu este cu noile reglementări de igienă, dezinfectanți, mănuși, măști, dar surprize au existat întotdeauna, doar că nu s-a vorbit atât de mult în spațiul public.
Taurul este din nou vedeta resurselor financiare, are un simț înnăscut pentru bani. Scorpionul se descurcă de minune cu resursele provenite din exterior, așa că este posibil ca o persoană cu marcaj pe Scorpion să folosească eficient împrumuturi de la bănci, investițiile altcuiva, sau pur și simplu să dezvolte o afacere din fonduri europene.

6. Sociabilitate, dragoste pentru oameni, non-judecata.

Pregătește-te să-ți petreci cea mai mare parte din timp la serviciu. Un restaurant lăsat fără supraveghere permanentă nu va rezista. Fie angajezi un manager competent și poți avea și viață personală, fie fii conștient că viața ta se va desfășura preponderent la local. De acum ești în serviciul oamenilor, ți-ai propus ca misiune să le oferi o experiență atât de plăcută încât să-și dorească să te viziteze cât mai des. De aceea trebuie să iubești oamenii, să îi tratezi cu respect și mai ales să nu-i judeci. Vei vedea tot felul de clienți, fiecare cu profilul, experiența și comportamentul lui, va trebui să știi să vorbești pe limba fiecăruia, să știi să-l faci să se simtă important, valoros pentru tine.
O așezare a planetelor preponderent in jumătatea de sus a hărții natale indică o misiune de viață orientată către societate. De asemene axa destinului, Mijlocul Cerului mai pot da indicii dacă individul are o vocație potrivită pentru o astfel de activitate. Eu aș fi tentată să spun că este necesară și energie de Foc, pentru a beneficia de acel zvâc creativ, de forță și curaj.

7. Calități de lider și simțul trendurilor.

Bineînțeles că principala resursă este echipa. Doar un bun lider poate trece testul timpului și poate conduce cu înțelepciune. Bucătarii, ospătarii și personalul auxiliar au una dintre cele mai stresante meserii din lume. Poate ați văzut prin filme și reality-showuri ce reacții au uneori. Ei trebuie să simtă încredere în șeful lor, să simtă că sunt apreciați, ascultați și respectați. Trebuie să știi cum să te poziționezi astfel încât să inspiri oamenii să te urmeze, respecte și să dea ce au mai bun din ei. Aici este secretul cel mai prețios.
Important este și să știi ce are căutare, ce place oamenilor, să fii pe fază cu tot ce se schimbă și ce apare nou în domeniu. Și să ai măiestria în a știi cum să le integrezi în afacerea ta.
Aici pot fi multe indicii în harta astrologică, este vorba și de gradul înțelegere, de conștiință, viziune și deschiderea către un anumit tip de energie. Aici se face diferența.
Dragii mei, lista e deschisă, afacerea cu restaurante este una plină de provocări, nu toată lumea are ”sânge în instalație” să o susțină pentru mult timp. Eu vorbesc din experiența mea de 18 ani, în care m-am simțit de multe ori copleșită, dezamăgită, obosită, furioasă dar am ajuns într-un final să realizez că recompensele au fost de neprețuit. Ajungând într-un punct în care să evaluez ce am realizat în viață, să mă întreb cu ce am contribuit lumii în această existență până acum, am ajuns la niște răspunsuri care m-au făcut să mă simt satisfăcută, chiar mândră. Zeci de mii de oameni care ne-au trecut pragul pentru o experiență culinară deosebită și care au fost mulțumiți înseamnă ceva. Mii de evenimente, zile de naștere, cununii, botezuri, Ziua Indrăgostiților, 8 Martie, atâtea ocazii de sărbătoare care au adus bucurie și voie bună. Mâncarea aceea delicioasă gătită de bucătarii noștri pricepuți, intrată în celulele atâtor oameni și transformată în viață, zâmbete, râsete, romantism, negocieri de business reușite și câte și mai câte fac să merite orice sacrificiu, orice greutate.
Vă invit, dacă ați avut răbdare să mă urmăriți în această împărtășire, de acum în colo, să priviți oamenii care lucrează în restaurante cu alți ochi, din noua perspectivă pe care ați auzit-o aici. Cu respect, apreciere și recunoștință, eu cel puțin, așa fac, de cele mai multe ori.

Ți-a plăcut articolul? Spune-le și altora!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
© INJOY. Toate drepturile rezervate.
Developed by FMS.